Συμβουλές για κάθε οδηγό
Διατηρήστε το αυτοκίνητο καθαρό
- Ελέγξτε το λιπαντικό του κινητήρα
- Ελέγξτε τις πιέσεις των ελαστικών
- Ελέγξτε τα φώτα σας
- Ελέγξτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας
- Αλλάξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας
- Πηγαίνετε το αυτοκίνητο σας για <<Service>> στην ημερομηνία που σας έχει ορίσει το συνεργείο σας.
- Να έχετε πάντα μαζί σας φαρμακείο και αλυσίδες.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ SERVICE ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Το service, όμως, δεν είναι ένα κι ενιαίο. Ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αμάξι σας (ή τα χρόνια), πρέπει να γίνεται και η αντίστοιχη συντήρηση.
Το service αυτοκινήτου μπορεί να περιλαμβάνει να πάρετε ανταλλακτικά για φίλτρα, αλλαγή λαδιών,μπαταρίας, μπουζί, μέχρι και αλλαγή δίσκου – πλατό και πολλά ακόμα.
Υπάρχουν τρία είδη service, λοιπόν: το μικρό, το μεγάλο και το πλήρες.
Πάμε να δούμε τι περιλαμβάνει το καθένα.
ΜΙΚΡΟ SERVICE
Το μικρό service είναι αυτό που γίνεται πιο τακτικά απ' όλα και περιλαμβάνει:
- Αλλαγή λαδιών (κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, αρκεί να σηκώσετε το καπό, να το στερεώσετε με το το αμορτισέρ και να βεβαιωθείτε ότι τα λάδια για το αυτοκίνητο είναι τα ίδια με αυτά του κινητήρα)
- Αλλαγή φίλτρου λαδιού
- Διαγνωστικό έλεγχο
ΜΕΓΑΛΟ SERVICE
Λιγότερο τακτικά πρέπει να γίνεται το μεγάλο service.
Ας δούμε, λοιπόν, τι περιλαμβάνειτο μεγάλο service αυτοκινήτου:
- Αλλαγή λαδιών
- Αλλαγή στο φίλτρο λαδιού
- Αλλαγή φίλτρου αέρα
- Αλλαγή φίλτρου καμπίνας
- Αλλαγή φίλτρου βενζίνης
- Αντικατάσταση μπουζί
- Τοποθέτηση καθαριστικού παρμπρίζ
- Έλεγχο συστήματος φόρτισης (μπαταρία κ.λπ.), συστήματος διεύθυνσης (μπόσικα, άξονες) κ.λπ.
ΠΛΗΡΕΣ SERVICE
Σε ακόμα πιο αραιούς χρόνους, είναι αναγκαίο να κάνετε ένα πλήρες ή γενικό service αυτοκινήτου, κατά το οποίο γίνονται οι εξής εργασίες συντήρησης:
- Αλλαγή στα λάδια
- Αλλαγή φίλτρου λαδιού και αέρα
- Αντικατάσταση ιμάντα χρονισμού
- Αλλαγή θερμοστατών
- Ρύθμιση βαλβίδων
- Αλλαγή δίσκου συμπλέκτη
- Καθαρισμός μπεκ
- Έλεγχος κατάστασης φρένων και στάθμης υγρών
- Γενικός έλεγχος (φωτισμός αυτοκινήτου, μπουζί, βαλβολίνη, κ.ά.)
Το Αυτοκίνητο σας.
Φθαρμένα ελαστικά: Ποιοι κίνδυνοι καιροφυλακτούν;
Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η οδήγηση με ελαστικά που έχουν φθαρμένο ή καθόλου πέλμα δεν είναι ασφαλής. Οδηγώντας ακόμα και σε στεγνό και καλοσυντηρημένο οδόστρωμα με φθαρμένα ελαστικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ατύχημα καιροφυλακτεί.
Οι κίνδυνοι οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με φθαρμένα ελαστικά δεν αποτελούν κάποια φήμη αλλά είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός. Το πέλμα των ελαστικών διαθέτει προσεκτικά σχεδιασμένα αυλάκια και κανάλια. Στόχος του είναι να παρέχει πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες, όπως για παράδειγμα στην βροχή ή σε ολισθηρό οδόστρωμα.
Αύξηση θερμοκρασίας λειτουργίας
Ένας από τους παράγοντες είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσουν. Η οδήγηση δημιουργεί τριβή μεταξύ των ελαστικών και του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται θερμότητα. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κλατάρισμα και να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκίνητου, ειδικά όταν κινείστε με υψηλές ταχύτητες. Τα υλικά κατασκευής των ελαστικών μπορούν να αντέξουν μεγάλες θερμοκρασίες. Μόλις όμως ξεπεραστεί θα πρέπει να ξέρετε ότι χάνουν τις ιδιότητές τους. Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το πέλμα. Η σωστή σχεδίαση του πέλματος βοηθά στην σωστή ροή του αέρα μέσα από τις αυλακώσεις, με αποτέλεσμα την απαγωγή της θερμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η θερμοκρασία του ελαστικού θα ξεπεράσει τις προδιαγραφές του.
Υδρολίσθηση
Το φαινόμενο της υδρολίσθησης συμβαίνει όταν ένα λεπτό στρώμα νερού μεσολαβεί μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος. Τα σύγχρονα ελαστικά έχουν ειδικά σχεδιασμένες αυλακώσεις και κανάλια αποχέτευσης του νερού, επιτρέποντας την σωστή επαφή του ελαστικού με τον δρόμο. Καθώς τα ελαστικά φθείρονται με τα διανυθέντα χιλιόμετρα και το πέλμα τους γίνεται πιο "ρηχό", η αντιμετώπιση της υδρολίσθησης δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Όσο πιο φθαρμένο είναι το πέλμα, τόσο πιο γρήγορα θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του αυτοκίνητου μας.
Απώλεια πίεσης
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζουν τα φθαρμένα ελαστικά είναι ότι χάνουν πιο εύκολα τον αέρα σε σχέση με τα φρέσκα. Ακόμα και εάν είστε τυπικός και ελέγχεται συχνά τις πιέσεις των ελαστικών σας (κάθε δύο με τρεις εβδομάδες), καλό είναι γνωρίζετε ότι ένα φθαρμένο ελαστικό θα χάσει πιο γρήγορα αέρα και θα αλλοιώσει την σωστή πίεση λειτουργίας. Ένα φθαρμένο ελαστικό με μειωμένη πίεση δεν θα λειτουργήσει πουθενά σωστά (στρίψιμο, φρενάρισμα,κ.α.), και θα σας θέσει σε κίνδυνο.
Κίνδυνος απότομου κλαταρίσματος
Το πέλμα του ελαστικού συμβάλει στην μείωση της πιθανότητας να εκραγεί ένα ελαστικό κατά την οδήγηση. Η ξαφνική απώλεια πίεσης ενός ελαστικού είναι επικίνδυνη με οποιαδήποτε ταχύτητα, ενώ στις υψηλές ταχύτητες μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Ένα φρέσκο πέλμα μειώνει αυτές τις πιθανότητες, μιας και μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες από την επαφή με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή ακόμα και καρφί.
Αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης στο βρεγμένο
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του πέλματος των ελαστικών και της απόστασης ακινητοποίησης όταν πιέζετε το πεντάλ του φρένου. Αυτό γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό όταν οδηγείτε στο βρεγμένο με φθαρμένα ελαστικά. Με ελαστικά σε καλή κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να επιβραδύνετε ταχύτερα και με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να σας οδηγήσει σε ατύχημα.
Χορηγός του Σωματείου μας με προσφορά για τα Μέλη